Vertaislaina

(Last Updated On: heinäkuu 12, 2017)

Vertaislaina

Netistä saatava vertaislaina on verrattain uusi lainamuoto, mutta todellisuudessa se on yksi historian vanhimmista rahoitusratkaisuista. Jo ennen pankkilaitoksen syntymistä ihmiset ovat lainanneet toisilleen pieniä summia rahaa korkoa vastaan ja netistä saatava vertaislaina toimii saman yksinkertaisen periaatteen mukaisesti. Nostat sitä pankin sijaan toiselta yksityishenkilöltä, joka haluaa ruveta sijoittajaksesi. Englanniksi ilmiö tunnetaankin nimellä p2p-laina eli peer-to-peer –laina. Vertaislaina on siten lainaa vertaisiltasi, ilman turhia tai erillisiä välikäsiä.

Vertaislaina on rahoitusmuoto, joka toimii perinteisten rahoituslaitosten ja pankkien rinnalla osana jakamistaloutta, joka perustuu vain olemassa olevan rahan välittämiseen yksityishenkilöiden kesken ja toimii siten vakaamman globaalin talouden puolesta. Vertaislainan suosio on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana räjähdysmäisesti, sillä monet etsivät vaihtoehtoisia ja edullisia rahoitusratkaisuja lainantarpeeseensa ilman pankkien väliintuloa.

Netti tarjoaa alustan, jonka välityksellä lainaa hakevat ja sitä tarjoavat voivat kohdata helposti. Lainapalvelu toimii välittäjänä, joka etsii lainaa hakevalle sopivan lainantarjoajan sopivilla kuluilla ja ehdoilla ja tuo siten lainaajan ja sijoittajan yhteen. Vertaislaina on vanhin lainamuoto

Vertaislaina on edullinen lainavaihtoehto

Vertaislaina on tavallista pikavippiä edullisempi rahoitusratkaisu, sillä lainan ehdot ja kulut määrittyvät lainanhakijan ja sijoittajan omien tarpeiden mukaan. Maksukykyinen lainanhakija voi saada lainaa todella edullisesti, sillä lainatarjoukset paranevat sitä mukaa, mitä korkeammalle lainanhakija määritellään luottoluokituksen mukaan.

Pikavipin korko on sen sijaan usein jo ennalta määritelty ja useimmiten myös vertaislainaa korkeampi, sillä kertaluonteisen pikavipin kulut voivat nousta jopa todella korkealle, jos lainalla on pitkä takaisinmaksuaika. Vertaislaina tarjoaa siten pikavippeihin ja kulutusluottoihin verrattuna joustavampaa ja edullisempaa asiakaslähtöistä lainaa.

Vertaislainapalvelu kilpailuttaa aina lainahakemuksesi etsiäksesi sinulle edullisimman rahoitusratkaisun, joten voit varmistua siitä, että saat lainaa mahdollisimman edullisesti. Saat lainaa omilla ehdoillasi, sillä esimerkiksi Fixuralla voit itse päättää omaan talouteesi sopivan koron ja takaisinmaksuajan hakemallesi lainalle. Päättämällä itse omat lainaehtosi varmistat halvimman lainaratkaisun.

Vertaislaina toimii huutokauppaperiaatteella, eli sen mukaan halvinta lainaa lainanhakijalle tarjoava sijoittaja saa tarjouksensa läpi. Joskus lainanhakijan saama lainatarjous voi myös koostua useasta pienemmästä sijoituksesta, jotka on yhdistetty eri yksityishenkilöiden tarjouksista.

Lainan korko määrittyy siten usein hakijan omien tulojen mukaan ja on parhaimmillaan vain noin 6%. Korkeimmillaankin lainan koroksi jää esimerkiksi Fixuralla vain noin 27%, joten lainaa on mahdollista saada edullisesti myös hieman pienemmillä tuloilla. Lainaa hakiessa palvelu käy läpi tietosi ja tarjoaa sitten omiin tarpeisiisi ja talouteesi sopivimman lainaratkaisun toiselta yksityishenkilöltä, jonka voit hyväksyä tai hylätä niin halutessasi.

Lainaa täysin ilman vakuuksia tai takaajia

Lainan hakeminen on täysin ilmaista, etkä tarvitse lainallesi vakuuksia tai takaajia. Saat sitä helposti pelkillä puhtailla luottotiedoilla ja riittävällä maksukyvyllä. Siten vertaislainan hakeminen on yhtä helppoa kuin tavallisen pikavipin tai kulutusluotonkin. Maksuhäiriöisille lainaa ei ole tarjolla, mutta jo pienillä tuloilla on mahdollista nostaa vertaislainaa, jos raha-asiat ovat muuten kunnossa. Lainaa varten on oltava myös osoite Suomessa, suomalainen pankkitili ja vakituinen puhelinliittymä.

Maksukyky määrittyy säännöllisten palkka- tai eläketulojen mukaan. Yhtiö tekee sinusta luottoluokituksen ja määrittelee sitä kautta, kuinka halvalla voit lainaa saada. Lopulta kaikki on kuitenkin kiinni sinun ja sijoittajaksesi valikoituneen yksityisen lainantarjoajan sopimuksesta, jonka mukaan maksat lainaa takaisin joko kerralla tai osissa.

Vertaislainan hakeminen on helppoa ja turvallista

Vertaislainaa haetaan kuten tavallistakin kulutusluottoa, täyttämällä palvelun verkkosivuilla hakemus ja tunnistautumalla palveluun verkkopankkitunnuksilla. TUPAS-tunnistautuminen pankkitunnuksilla on ikään kuin sähköinen allekirjoitus, jonka avulla yhtiö varmistuu henkilöllisyydestäsi ja luottotiedoistasi, joten se suojelee sinua tietojesi väärinkäytöltä tai siltä, että joku muu hakisi lainaa puolestasi.

Hakemuksen lähetettyäsi sinun tulee odottaa, että palvelu käy tietosi läpi ja kilpailuttaa sinulle parhaiten sopivan lainaratkaisun. Lainatarjouksen saatuasi sinun on joko hyväksyttävä se tai hylättävä, jonka jälkeen saat rahat tilillesi.

Palvelu tekee maksukyvystäsi ensin arvion Instantor-luottoanalyysin avulla, joten sinun ei tarvitse lähettää erillisiä todistuksia tuloistasi. Analyysi tapahtuu analysoimalla anonyymisti verkkopankkisi tilitapahtumat ja laskemalla sitten luottoluokituksen tapahtumiesi perusteella. Tietojen luovuttaminen on turvallista, sillä palvelu ei tallenna mitään tietojasi, vaan lähettää vain yhteenvedon maksutiedoistasi lainapalvelulle. Voit olla siten huoletta, sillä palvelu ei koskaan anna tietojasi kolmansille osapuolille tai väärinkäytä mitään antamaasi tietoa.

Lainapalvelut vertailussa

Vertaislainapalveluita on tullut markkinoille jo useampia, mutta olemme listanneet alle muutaman luotettavan ja suositun lainapalvelun, jonka kautta useat kymmenet tuhannet suomalaiset ovat jo nostaneet ja tarjonneet lainaa.

Fixuralta edullista vertaislainaaVertaislaina on nykyään trendikäs lainatapa

Fixuran kautta voit nostaa vertaislainaa edullisesti ja helposti toisilta yksityishenkilöiltä. Laina on tarkoitettu kaikille 21-68-vuotiaille suomalaisille henkilöille, jotka asuvat pysyvästi Suomessa, joilla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja jotka ovat selvittäneet tulotietonsa yritykselle.

Voit saada lainaa tarpeesi mukaan 1000-10 000 euroa itse määrittelemilläsi kuluilla ja maksuehdoilla, joten saat lainaa juuri omaan talouteesi sopivilla koroilla ja takaisinmaksuajalla. Fixura eroaakin muista lainapalveluista siten, että voit itse valita lainallesi koron. Korko määrittyy toki myös luottoluokituksesi mukaan, mutta jos tulosi ovat kohtuulliset, voit hyvin saada lainaa jopa alle 10% korolla.

Parhaimmillaan voit saada lainallesi jopa 60 kuukauden takaisinmaksuajan, mutta lopullinen maksusuunnitelma määräytyy sinun ja lainantarjoajan välillä. Sinun on lyhennettävä lainaa vähintään 26.50 eurolla kuukaudessa, mutta muuten takaisinmaksu määrittyy oman aikataulusi mukaisesti.

Fixuran kautta saat lainaa todella nopeasti, sillä yhtiö lähettää sinulle pian hakemuksen jättämisen jälkeen tarjouksen, jonka voit hyväksyä tai hylätä. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa, ennen kuin teet päätöksen, eikä hakemus vielä sido sinua mihinkään, sillä lainan hakeminen on täysin ilmaista.

Fixuralla et tarvitse vakuuksia tai takaajia lainaa saadaksesi, vaan vain puhtaat luottotiedot ja riittävä maksukyky riittävät. Voit kuitenkin halutessasi lisätä lainaan yhteisvastuullisen takaajan. Fixura on noussut nopeasti suosituksi lainayhtiöksi, sillä sen kautta ovat nostaneet tai tarjonneet lainaa jo yli 70 000 suomalaista, joten voit luottaa palvelun luotettavuuteen ja turvallisuuteen.

Omaan talouteesi räätälöityä vertaislainaa FellowFinancelta

FellowFinancen kautta voit lainata toisilta yksityishenkilöiltä jopa 500-10 000 euroa helposti ja edullisesti. Lainan lopullinen korko määrittyy luottoluokituksesi mukaan, mutta voit kuitenkin lainaa hakiessasi itse määritellä haluamasi lainamäärän, -ajan ja koron, joten saat joustavuutta raha-asioihisi.

Saat lainatarjouksen hakemuksen jätettyäsi ja maksat sen hyväksyttyäsi lainasta korkoa ja lyhennystä sijoittajallesi joka kuukausi. Saat lainan helposti ilman vakuuksia tai takaajia ja maksat siitä koko ajan kiinteää korkoa, joten lainaan ei ole lisätty yllättäviä piilokuluja tai korkoja. Halvimmillaan voit saada lainaa jopa 8% korolla, jos luottoluokituksesi on riittävän korkea, joten saat lainaa halvemmalla kuin tavallisilta pikavippiyhtiöiltä.

Takaisinmaksuaika on myös neuvoteltavissa, mutta parhaimmillaan voit maksaa lainasi takaisin jopa 84 kuukauden aikana. FellowFinancen vertaislaina on erittäin luotettava rahoitusratkaisu ja monet suomalaiset ovatkin jo omaksuneet sen parissa vuodessa omakseen. Kesäkuuhun 2016 mennessä yhtiö on välittänyt lainoja jo yli käsittämättömällä 60 miljoonalla eurolla ja sen 2500 yksityistä sijoittajaa on tehnyt jo yli 620 000 sijoitusta.

Vertaislainapalvelun kautta useampaa lainaa kerralla

Vertaislainaa on pikavipistä poiketen mahdollista nostaa kerralla useampaa saman lainapalvelun kautta. Lainaehdoissa on eroja yhtiöstä riippuen, mutta esimerkiksi Fixuralta voit nostaa kolmea aktiivista lainaa kerralla, jos lainojen yhteenlaskettu summa ei ylitä 10 000 euroa.

Yhdistä vanhat lainasi vertaislainan avullavertaislaina on moneen lainaajan valinta

Vertaislainaa nostetaan usein vanhojen lainojen yhdistämistä varten. Yhdistelmälainalla maksat edelliset kalliit pikavippilainasi kerralla pois, joten saat ne pois kerryttämästä jatkuvasti kasvavaa korkoa. Monen lainayhtiön sijaan maksat lainaa takaisin vain yhdelle palvelulle ja sen sisällä yhdelle yksityishenkilölle. Säästät siten aikaa ja vaivaa, sillä sinun ei tarvitse maksaa kuluja moneen paikkaan, vaan lyhennät vain yhtä, edullista vertaislainaa joka kuukausi.

Yhdistelmälainan avulla saat taloutesi paremmin hallintaan, kun sinun ei tarvitse muistaa useita maksupäivämääriä, vaan riittää, että maksat yhtä lainaa tasaerin. Säästät rahaa muuhunkin elämiseen, kun et joudu maksamaan korkoja useista lainoista.