Lainaa 8000 €

(Last Updated On: 2 joulukuun, 2023)

Milloin on järkevää ottaa lainaa 8000 euroa?

Lainaa 8000Ison lainan ottaminen voi mietityttää paljonkin. Tämä on aivan luonnollista, sillä 8000 euroa lainaa on iso sitoumus, jonka takaisinmaksuun voi kulua useampi vuosi. Sen vuoksi lainaa ei kannatakaan hakea hetken mielijohteesta. Järkevä pohtii, kuinka laina vaikuttaa omaan elämään ja ottaa huomioon, kuinka pitkäaikainen sitoumus on kyseessä. Lainan ottaminen on silti monissa tilanteissa hyvä vaihtoehto, sillä isompiin hankintoihin voi lainaraha olla ainoa rahoitusvaihtoehto. Pienempiä summia saa usein lainaksi tuttavilta, mutta 8000 euroa lainaa voi olla huomattavasti vaikeampi pyytä lähipiiriltä. Sen vuoksi luonnollisin vaihtoehto on tavallisesti ottaa lainaa joko pankilta tai pienlainayritykseltä.  

Ensiksi kannattaa arvioida lainantarve

8 000 euroa lainaa kuulostaa todella paljolta, mutta esimerkiksi remonttia tehdessä se on loppujen lopuksi melko vaatimaton summa. Joskus kuitenkin remonttikulut voivat kuitenkin jäädä myös selvästi alle tämän summan. On siis joskus vaikea arvioida etukäteen, paljonko lainaa oikeastaan tarvitsee. On kuitenkin hyvä yrittää saada ainakin melko tarkka kuva lainantarpeesta, sillä lainaa ei mielellään ota liikaa. Toisaalta myös liian vähäinen lainamäärä tuo hankaluuksia, joten kannattaa yrittää saada lainatarve arvioitua mahdollisimman tarkkaan. Lisälainan hakemisesta on aina oma vaivansa, mutta liian isosta lainasta tulee vain turhia kuluja.

Kulutusluottoa otetaan erilaisia tarpeita varten

Lainaa otetaan erilaisia rahareikiä varten. Pieniä lainoja otetaan usein peruselämiseen, yllättäviä pikkumenoja varten tai esimerkiksi lomamatkan kustantamiseen.Isoja lainoja otetaan usein hieman pysyvämpiä hankintoja varten. Tavallisia kohteita isommille kulutusluotoille on esimerkiksi remontti tai auton hankinta. Etenkin remonttilainat ovat suosittuja. Niiden ottaminen onkin yleensä sijoitus tulevaisuuteen, sillä asunnon arvo nousee remontin myötä. Sen vuoksi ei olekaan hullumpi idea ottaa remonttilainaa, jos oma koti on päässyt pahasti repsahtamaan. Pienlainayritykseltä kulutusluottoa hakiessa ei kuitenkaan tavallisesti kysellä, mitä varten lainan tarvitsee. Se, mihin lainan haluaa käyttää, on jokaisen oma asia. Jokaisen lainantarve on yksilöllinen, ja kuluttaja voi itse harkita, mikä on sellainen kohde, johon lainarahaa tarvitsee.   Nyt lainaa 8000 euroa kätevästi puhelimella

  Lainaa 20000 euroa ilman vakuuksia heti tilille

Lainasumma kannattaa sijoittaa johonkin pysyvään

Iso kulutusluotto on kuitenkin hyvä ottaa jotakin sellaista hankintaa varten, joka tekee elämään pysyviä muutoksia. 8 000 euroa lainaa esimerkiksi loman rahoittamiseen voi olla liian iso uhraus, kun ottaa huomioon, kuinka kauan näin isoa lainaa pitää maksaa takaisin. Isoa kulutusluottoa kannattaa siis ottaa johonkin pysyvämpään, jonka hankkiminen tuo iloa pitkään. Esimerkiksi edempänä mainitut remonttilaina tai laina autoa varten ovat hyviä kohteita, sillä ne parantavat elämänlaatua pitkällä tähtäimellä. Tällöin laina on tavallaan sijoitus omaan tulevaisuuteen ja tukee pitkän tähtäimen tavoitteiden toteutumista.    

Miten laina vaikuttaa talouteesi?

Lainanotto vaikuttaa aina talouteen, sillä tällöin täytyy varautua maksamaan tuloistaan lainanlyhennyksiä useiden kuukausien ajan. On siis hyvä käydä hieman läpi omaa budjettia ennen kuin hakee lainaa. Vaikka pienlainayritykset karsivat hakijoiden joukosta ne, jotka potentiaalisimmin epäonnistuisivat lainan takaisinmaksussa, eivät rahalaitoksetkaan ole kaikkitietäviä. Kuluttaja itse on oman tilanteensa asiantuntija, eikä myönteinen lainapäätös vielä tarkoita, että lainaa kannattaisi välttämättä ottaa. Ensin kannattaa käydä oma tilanne huolella läpi ja varmistaa, etteivät lainanlyhennykset vaikuta liikaa normaaliin arkeen. Jos kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, voi alkaa vertailla, mistä laina kannattaa ottaa. Huolellinen harkinta säästää monelta murheelta myöhemmin.    

Mistä tietää, että kykenee lyhentämään lainaa monta vuotta?

Tämä on varmasti kysymys, joka mietityttää monia. Kun lainaa ottaa isomman summan on myös yleensä takaisinmaksuaika niin pitkä, että elämässä ehtii tapahtua monenlaisia asioita ja myös rahatilanne saattaa muuttua moneen kertaan. Tämän epävarmuuden kanssa on kuitenkin vain kyettävä elämään, sillä kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä tulee tapahtumaan. Ei kuitenkaan kannata antaa minkään pelon hallita elämäänsä. Jos tulot ovat vakaita ja uskoo, että omien tulojen todennäköisesti pitäisi riittää hyvin lainanlyhennyksiin, ei ole mitään syytä pelätä lainanottoa. Lainaan saa väljyyttä tarkistamalla, että lainaehtoihin kuuluu maksuvapaita kuukausia. Kannattaa myös mitoittaa kuukausierät maltillisesti, jottei pieni vaihtelu omassa budjetissa vaikuttaisi lainanlyhennyksiin. Varmistamalla, että lainaehdoissa on pelivaraa, ei tarvitse murehtia jokaista yllättävää postilaatikosta putoavaa laskua.

  Lainat 40000 euroa vertailussa

Älä ota lainaa, jos tulosi ovat tippumassa

Vaikka lainanottoa ei ole syytä turhaan vältellä, ei ole oikea aika ottaa lainaa, jos tietää tulojen olevan lähitulevaisuudessa huomattavasti pienemmät.  Esimerkiksi, jos tietää, että työttömäksi jääminen uhkaa lähitulevaisuudessa, on syytä vielä harkita lainan ottoa uudemman kerran. Tällöin on yleensä syytä pistää lainahaaveet jäihin, kunnes tilanne on ratkennut. Jos tulot laskevat hyvin paljon, voikin lainasta selviäminen olla yhtäkkiä huomattavasti haasteellisempaa. Vaikka aina tällaiset tilanteet eivät ole etukäteen tiedossa, niin silloin, kun jo valmiiksi aavistaa pahaa, ei lainalla kannata rasittaa talouttaan lisää. 8 000 euroa lainaa on siis hyvä ottaa vain, kun arvelee, että oma taloudellinen tilanne ei ole lähiaikoina muuttumassa ainakaan huonompaan suuntaan.  Vakaassa taloudellisessa tilanteessa lainan ottaminen on huomattavasti järkevämpää kuin silloin, kun tietää, että edessä on mahdollisia tulonmenetyksiä. Kannattaa siis ennen lainan hakemista miettiä, että onko laina-ajan puitteissa odotettavissa jotain merkittäviä muutoksia tuloissa    

Rinnakkaishakijan kanssa lainan ottaminen on turvallisempaa

Jos jakaa elämänsä vakituisen kumppanin kanssa on yleensä huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa ottaa lainaa jonkun toisen kanssa. Rinnakkaishakija vastaa päähakijan lisäksi lainasta yhteisvastuullisesti, jolloin myös lainan riskit jakautuvat kahden ihmisen kesken. Tällöin ei ole niin paha tilanne, jos vaikka toinen jääkin työttömäksi, sillä silloin jäljellä ovat vielä toisen hakijan ansiotulot. Lisäksi rinnakkaishakijan kanssa lainaa hakiessa ehdot saattavat olla paremmat kuin yhdelle hakijalle. Tämä johtuu siitä, että myös rahoituslaitokselle on turvallisempaa myöntää lainaa kahdelle hakijalle yhden sijasta. Rahoituslaitoksetkaan eivät tahdo joutua perimään saataviaan ulosoton kautta, joten niillekin on parempi, mitä paremmat takeet lainanottajien maksukyvystä on.    

Kysy apua rahoitusalan asiantuntijoilta

Jos olet epävarma sen suhteen, onko lainan ottaminen liian riskialtista, voit jutella rahoitusneuvojien kanssa. Jokaisessa rahalaitoksessa työskentelee henkilökuntaa, jotka ovat maallikkoa paremmin perillä lainakuvioista. Heidän kanssaan keskustelemalla saa varmasti hyvän kuvan siitä, mikä oma tilanne on. Lainaneuvojat eivät epäröi sanoa omaa mielipidettään siitä, kuinka järkevä lainasuunnitelma on. He saattavat myös huomata asiakkaan tilanteeseen sopivia lainaratkaisuja, joita asiakas ei ole itse tullut aikaisemmin ajatelleeksi. Kannattaa siis pyytää rohkeasti ammattilaisen mielipidettä lainasuunnitelmasta.